joi, 30 octombrie 2014

Lectii

M-ai invatat ca iubirea nu e nicidecum o optiune. E un destin.
M-ai invatat ca nu se moare de dor, ci se traieste cu dor. Ocult sau manifest. Acut sau cronicizat.
M-ai invatat ca nu avem nevoie de cuvinte. Cuvintele sunt optionale. Cuvintele ascund. Cuvintele distrug. Cuvintele ranesc. Cuvintele dor. Si, mai presus de orice, cuvintele mint. Acum stiu ca iubirea nu are nevoie de cuvinte sa traiasca. Mai degraba, cuvintele omoara iubirea.
M-ai invatat ca viata este asteptare. Ca niciun punct nu e chiar punct. Ca nu exista un final bine definit pentru nimic. Oricat as fi vrut eu sa ma agat de certitudini. M-ai invatat sa traiesc fara certitudini.
M-ai invatat frumusetea tacerii. M-ai vindecat de lamentari de prisos. M-ai invatat ca lipsa tacerii e de multe ori mult, infinit mai dureroasa.
M-ai invatat sa ma indoiesc. De orice. De tine. De mine. M-ai invatat ca orice cuvant ce doare vine dintr-o rana ce doare mai tare. M-ai invatat sa ma indoiesc de tine, cand mi-ai zis ca ar trebui sa plec din viata ta. M-ai invatat sa ma indoiesc de mine, cand am vrut pur si simplu sa abandonez amintirea ta, sa o neg, sa uit ca ai existat.
M-ai invatat sa traiesc frumos. Sa iubesc frumos. Sa pretuiesc orice suflet prin viata caruia se intampla sa pasesc. Sa calc suav, cu pasi delicati. Sa raspandesc tot binele ce il am cuibarit in suflet.
M-ai invatat resemnarea. M-ai invatat ca resemnarea nu e nicidecum infrangere. E acalmie. E gustul bun pe care il savurezi in tacere, fara exuberanta. E fericirea, consumata discret, de a avea sufletul plin. E binele de a fi fost.
M-ai invatat ca exista un scop pentru orice. M-ai invatat sa nu ma mai intreb de ce a fost.

E amuzant, m-ai invatat atatea fara macar sa stii ce ma inveti...

Un comentariu:

  1. Hmm... cate poti invata, Estera..!
    Cum poate fi o femeie plina de atentie, plina de atata finete si totus, ca oricare fiinta omeneasca, o floare in iarba care se usuca si cade ca fiecare fir la vremea ei...
    Acum imi ramane doar sa ma intreb: unde isi are loc atata invatatura..? De ce e nevoie de atata? Cand si unde ne va folosi toata cata am acumulat? Oare, dreptate are Solomon in invataturile lui spunand ca totul este desertaciune?
    "8 O, deşertăciune a deşertăciunilor, zice Eclesiastul; totul este deşertăciune!
    9 Pe lângă faptul că Eclesiastul a fost înţelept, el a mai învăţat şi ştiinţa pe popor, a cercetat, a adâncit şi a întocmit un mare număr de zicători.
    10 Eclesiastul a căutat să afle cuvinte plăcute şi să scrie întocmai cuvintele adevărului.
    11 Cuvintele înţelepţilor sunt ca nişte bolduri şi, strânse la un loc, sunt ca nişte cuie bătute, date de un singur stăpân.
    12 Încolo, fiule, ia învăţătură din aceste lucruri; dacă ai voi să faci o mulţime de cărţi, să ştii că n-ai mai isprăvi, şi multă învăţătură oboseşte trupul.
    13 Să ascultăm dar încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om.
    14 Căci Dumnezeu va aduce orice faptă la judecată, şi judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rău."
    Cauta sa fi fericita Estera... cat mai poti sa cauti asta, caut-o in Creatorul tau, intr-o relatie directa cu El! Asta ne cere El in Deuteronom capitolul 14:26:
    22 Să iei zeciuială din tot ce-ţi va aduce sămânţa, din ce-ţi va aduce ogorul în fiecare an.
    23 Şi să mănânci înaintea Domnului Dumnezeului tău, în locul pe care-l va alege ca să-Şi aşeze Numele acolo, zeciuiala din grâul tău, din mustul tău şi din untdelemnul tău şi întâii născuţi din cireada şi turma ta, ca să te înveţi să te temi totdeauna de Domnul, Dumnezeul tău.
    24 Poate când te va binecuvânta Domnul, Dumnezeul tău, drumul va fi prea lung ca să-ţi poţi duce zeciuiala acolo, din pricina depărtării tale de locul pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul tău, ca să-Şi pună acolo Numele Lui.
    25 Atunci, să-ţi prefaci zeciuiala în argint, să strângi argintul acela în mână şi să te duci la locul pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul tău.
    26 Acolo, să cumperi cu argintul acela tot ce vei dori: boi, oi, vin şi băuturi tari, tot ce-ţi va plăcea, să le mănânci înaintea Domnului Dumnezeului tău şi să te bucuri tu şi familia ta.
    27 Să nu părăseşti pe levitul care va fi în cetăţile tale, căci n-are nici parte de moşie, nici moştenire cu tine.
    28 După trei ani, să scoţi toată zeciuiala din venitul tău din anul al treilea şi s-o pui în cetăţile tale.
    29 Atunci să vină levitul, care n-are nici parte, nici moştenire cu tine, străinul, orfanul şi văduva care vor fi în cetăţile tale şi să mănânce şi să se sature, pentru că Domnul Dumnezeul tău să te binecuvânteze în toate lucrările pe care le vei face cu mâinile tale."
    Dupa cum vezi, zeciuiala aduce bucurie si asa inveti sa te temi de Creatorul tau si sa-L cinstesti. Aici e inceputul a toate!
    Imi face o deosebita placere sa stau in prezenta ta. Dumnezeu locuieste si in inima ta :)
    Shalom.

    RăspundețiȘtergere